Боротьба з розкраданням піску та знищенням лісу на Сумщині

Вже кілька років у трьох селах Роменського району (Пісках, Бобрику і Вовківці) невідомі особи розривають піщані кар’єри там, де добувати пісок заборонено. Своїми діями злочинці завдають колосальний збиток лісовому фонду Сумщини.

03 05

До територіальної організації партії «Солідарність» Блок Петра Порошенка» звернувся директор ДП «Роменський агролісгосп» Володимир Мурай. «Для Роменського району це екологічна катастрофа. Ми неодноразово зверталися в міліцію, у мене є зафіксовані звернення, але вони нічого не відповідають. Все проходить безкарно» – говорить він.

06 09

Турбує працівників лісгоспу не так пісок, скільки те, що подільники руйнують лісовий масив. Вибираючи пісок, вони підривають коріння дерев. Деякі рослини падають відразу, інші – вмирають роками. До відома, щоб вирости, сосні потрібно в середньому 60 років.

07 11

Голова організації «Міжнародного комітету по боротьбі з корупцією та тіньовою економікою» у Сумській області Дмитро Мальцев розповів – «Достовірно відомо з різних джерел, в тому числі, і від нашого осередку в Ромнах, що працює невелика кількість людей, певне угруповання, яка має п’ять вантажівок і систематично займається видобутком піску». Він так само додав – «Цілком імовірно, що піщаний «бізнес» в Роменському районі “кришують” правоохоронні органи».

«Ми будемо звертатись із запитами в районний відділ міліції по невирішеному питанню. Чому не відповідають на подані звернення і чому не реагують на них? Про що надамо максимальний розголос громадськості» – говорить голова районної організації партії Вадим Акперов.

11272310_456082641236789_1906472736_n

Чому на злочин проти природи не реагують? Начальник Роменського міськвідділу УМВС України в Сумській області Віталій Гринь відповідає – «Кримінального злочину немає, а міліція вже склала один адмінпротокол на фізичну особу, яка нелегально займалася видобутком піску». «Там же кар’єра немає. Просто в лісі брали пісок. Не екскаватором же. Криміналу тут немає, пісок не є корисною копалиною. Директор ДП «Роменський агролісгосп» неправильно подає інформацію, там більше питань до нього» – говорить пан Гринь. Про те, що разом з піском, зловмисники руйнують лісовий покрив – ні слова. З цього приводу активісти звернулися до екологічної інспекції в Сумській області. Чекаємо відповіді.

02 04

Голава Роменської РДА Валерій Білоха розводить руками – мовляв, про вивезення піску відомо, але вдіяти з цим нічого поки не можна. «У районі немає легального кар’єру, де люди могли б видобувати сировину для будівництва»каже голова РДА – «Необхідно створити комунальне підприємство, яке надавало б людям місце для видобутку піску. Але для цього потрібні гроші». Чиновник має намір підняти це питання на обласному і навіть всеукраїнському рівні. А поки – сосни в Роменському районі продовжують падати.

10 08

«Ніхто не має права красти і розкрадати наші землі. Ми обов’язково доведемо діло до кінця!» – підвів підсумки Вадим Акперов.