Марина Нагорна: “Головне – допомагати людям..”

Інтерв`ю з Мариною Нагорною, заступником голови Сумської районної адміністрації.

– Марино Юріївно, управління для Вас – справа не нова. До цього часу працювали в різних комерційних структурах і приватних підприємствах, займалися юридичною практикою. Та все ж вирішили піти в політику…

Ви знаєте, працювати на посаді державного чиновника не було самоціллю, просто вже набридли постійні обіцянки й популізм у владі. Жителі району заслуговують на краще життя, вони прагнуть змін, тим паче молодь, яка зацікавлена в розвитку свого краю. Нашому підростаючому поколінню ми зобов’язані гарантувати якісне виховання й навчання, бо ж є потенціал і можливість зворотного зв’язку між владою та громадою. Люди готові до співпраці, вони вже не можуть слухати про «добрі справи» політиків напередодні виборів, вони прагнуть якісних, а не кількісних змін. У мене немає змоги роздавати виборцям подарунки, не збираюся ставити захмарні цілі й обіцяти негайного покращення. Я готова працювати, працювати на результат і на совість. Політика сама по собі річ брудна доти, доки ти не зрозумієш, що ти на службі в людей, а не навпаки.

– Не жалкуєте, що обрали шлях служіння людям? Очевидно, довелось пожертвувати чимось особистим, відклавши на другий план?

Для успішного втілення запланованого потрібні чітко окреслити завдання, визначити мотивацію та знайти фінансовий ресурс. Коли я подумаю, що комусь дійсно від моїх ініціатив буде краще, якась родина зекономить кошти за рахунок оформлення субсидії, то будь­які сумніви стосовно правильності вибору зникають самі по собі. Намагаюсь балансувати – приділяти час і родині, і собі. Бо хіба можливо щось змінити, не працюючи над собою. Цим себе й мотивую.

11056555_1675841749312320_2128048090928963936_o 11205607_1656269557936206_5149641974345160613_n

– Пані Марино, з мотивацією розібрались. Як щодо цілей?

Я опікуюсь трьома головними сферами – соціальною, культурно­освітньою та оздоровчо­спортивною. В період тотального реформування потрібно втілювати новації на місцях, тому плідно працюємо зараз у цих напрямках. Зорієнтуватися, що варто змінити, покращити допомагають місцеві жителі. Вони приходять до мене, розповідають про наболіле.

– Із якими наболілими питаннями звертаються місцеві жителі? Що їх особливо турбує?

У першу чергу звертаються наші бійці, які потребують невідкладної допомоги – медичної, психологічної, запитують як оформити пільги та субсидії – результат є. Головне – вислухати й дати корисну пораду. Також відправили влітку на оздоровлення 15 діток воїнів АТО, особисто шукали шляхи, аби їм забезпечити змістовний відпочинок. До речі, молодь і діти часто звертається з ініціативою організувати культурно­мистецькі чи спортивні заходи. Намагаємося якомога більше урізноманітнити позашкільне життя підростаючого покоління. Адже талантів у нас багато, допомогти їх розкрити та реалізувати творчі прагнення – у пріоритеті.

DSC_2187 12109766_526285504193449_8500118341572112171_o

 – Які ідеї плануєте втілити в життя, аби підтримати молодих людей і допомогти в їх починаннях?

Зараз у планах створити мобільні спортивні секції, аби тренери ДЮСШ виїжджали в район і проводили з ними тренування – для хлопчиків зі східних єдиноборств, для дівчаток – танці та  спортивна гімнастика. Головна наша мета – щоб молодь із сіл була конкурентоспроможною і не поступалася місцевій. Це той стимул, який мотивує продовжувати рухатись вперед, кожного дня бігти на роботу. Працюємо заради дітей, їх майбутнього.

– Пані Марино, що вже вдалося зробити? Чи можна говорити про конкретні результати?

Нам вдалося відновити систему мобільного офісу – жителі звертаються з проблемами чи запитаннями, а наше завдання – надати безкоштовну консультацію чи роз’яснення. Крім того, почала діяти Юридична клініка, яка надає громадянам первинну юридичну підтримку. Також ми заклали початок культурно­мистецькому відродженню краю, активізували творчу роботу, зокрема серед молоді. Потроху відновлюємо туристичні маршрути, аби привернути увагу якомога більшої кількості туристів. А звідси й додаткове джерело фінансування задля розбудови Сумського району.

– Як ви вважаєте, яким повинна бути жінка-політик? Чи місце їй взагалі в управлінській діяльності?

Мені здається, що для політики не важливо, жінка ти чи чоловік. Головне – це те, що ти будеш робити в тій політиці – говорити чи працювати. Красномовством у нас займаються і  жінки,  і чоловіки. А от щодо реальних справ – це вже інше питання. Рішучість, наполегливість, відчуття справедливості, чесність – далеко не повний перелік рис, які обов’язково знадобляться в управлінні незалежно від статі. І я хочу побажати всім кандидатам у депутати, нинішнім політикам більше приділяти уваги  власній самодисципліні, бо сварки, бійки, демагогія дратують і злять людей. Нам потрібен мир і процвітання. Разом, я впевнена, ми цього досягнемо!