Православна велич Сумщини незабаром матиме величне поповнення

28 січня православна Україна відзначила день пам’яті Преподобного Іоанна Кущника. Цей Святий Великомученик споконвічно вважався покровителем гетьмана України Івана Скоропадського – ктитора Гамаліївського Свято-Харалампієвського жіночого монастиря. Саме в цій Святині у фамільному склепі роду Скоропадських і покояться вже протягом 300 років останки відомого гетьмана та його родини. Вже півстоліття склеп знаходиться під шаром бетону, яким у свій час за наказом радянської влади було залито усипальницю одночасно з перетворенням Святині разом з усіма її старовинними церквами на колонію суворого режиму.

p1900b8bh4qtbj9o1q1s1vt316f34

Не випадково, саме 28 січня 2016 року губернатор Сумської області Микола Клочко ініціював перше засідання новоствореної робочої групи, кінцевим результатом роботи якої стане розмежування частини монастиря та Шосткинської виправної колонії управління ДПтС України в Сумській області (№ 66). Нагадаймо, що останні півроку Шосткинська міська організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» займається цим питанням.  «Близько двох тисяч підписів моїх земляків зробили свою справу: нас підтримав губернатор М. Клочко та Президент України, відгукнулися міністерства. Всі вони також бажають бачити Гамаліївський монастир на волі!», – зазначила Олена Чанцева – Коваленко, голова Шосткинської міської організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Відрадно, що вже перша нарада робочої групи показала глибоку єдність усіх присутніх у усвідомленні необхідності відновлення духовної та історичної справедливості, збереження найкращих архітектурних ансамблів та вшанування пам’яті наших величних пращурів.

DSC_0076

За свідченням очільників управління ДПтС України в Сумській області, настільки тісне «сусідство» зі святими місцями робить Шосткинську виправну колонію дійсно унікальним об’єктом. Так, на території закладу, в одному з приміщень на звичайному склі якось з’явився лик Божої Матері. Згодом, Образ Богородиці перетворили на ікону та розмістили її в церкві. «А одного разу, під час поточних ремонтних робіт на території колонії, під землю провалився трактор. Виявилося, що це сталося через існування ще одного склепу з невідомими останками, які були перепоховані за участі духовенства», – засвідчив Віталій Тимошенко, начальник державної пенітенціарної служби України в Сумській області.

DSC_0092

Микола Клочко заслухав також звернення єпископа Конотопського і Глухівського Романа. За словами священника, на сьогоднішній день в Свято-Харлампіївському жіночому монастирі діють 4 священнослужителі  та проживають 11 насельниць,  а також при монастирі функціонує недільна школа для дітей. «Вопль з неба великого гетьмана України Івана Скоропадського впливає на людські душі, які прагнуть відстояти правду та працю великого гетьмана що побудував даний монастир для того, аби в ньому возносились молитви до Бога за український народ та нашу державу», – сказав єпископ Роман, керуючий  Конотопською єпархією.

Підсумком першого засідання робочої групи став план реальних кроків, які в межах чинного законодавства дозволять вирішити цілу низку питань для першого землевпорядного етапу відділення частини Гамаліївського Свято-Харалампієвського монастиря від колонії.

DSC_0025

Наступна зустріч робочої групи відбудеться 23 лютого 2016 року, в день престольного свята Гамаліївського Свято-Харалампієвського монастиря. На святкове Богослужіння до Святині завітає Микола Клочко, губернатор Сумської області. Ігуменія монастиря Софія запрошує всіх вірян долучитися до спільної молитви та відвідати унікальну Святиню, яка за словами першого заступника голови Сумської обласної ради Анатолія Річкаля, зовсім скоро посяде своє гідне місце у вінку духовної спадщини Православної України.

DSC_0041