В Шостці визначились з новими назвами вулиць

У ході зустрічі депутатів Шосткинської міської організації «БПП «Солідарність», керівництва заводу «Імпульс», голів квартальних комітетів та ветеранів казенного підприємства з громадськістю мікрорайону Капсуль було визначено нові назви вулиць та провулків, які підлягають перейменуванню. Окрім самих назв, було обговорено не менш чутливе питання для населення – «грошові наслідки» вирішення цього питання для мешканців.

В повному обсязі вступили в силу декомунізаційні закони, які нещодавно ухвалила Верховна Рада України. Відтепер, окрім відкриття для громадськості архівів і державного визнання борців за незалежність України, закони зобов’язують місцеву владу очистити Україну від комуністичних назв і пам’ятників «радянщини» максимум за один рік. Процес перейменування вже розпочався і в Шостці. Нові назви отримали ряд вулиць та провулків, а також два мікрорайони, в тому числі і Капсуль. Як відомо, за традицією, саме в цьому мікрорайоні вирішення будь-яких питань відбувається колективно та виважено. Не винятком стала й організація обговорення питання перейменування вулиць.

DSC_0165 DSC_0037

Директор «КП «ШКЗ «Імпульс» Євген Чернов ще на початку зустрічі заспокоїв присутніх капсульчан: «Ми з вами разом повинні усвідомити, що, згідно чинного законодавства, вулиці беззаперечно отримають нову назву. Думаю, краще капсульчан, історію наших вулиць та провулків не знає ніхто. Зараз саме той момент, коли наша точка зору важлива і вона буде врахована – якщо ми, звісно, висловимо її. Тому, аби потім не було соромно перед собою, дітьми та онуками, нові назви вулиць повинні бути змістовними, красивими та мати здорове обгрунтування».

Цілком слушно мешканці мікрорайону висловили занепокоєння: «Чи потребуватиме перейменування вулиць заміни низки документів, і, як наслідок, – купи витрачених грошей?».

DSC_0089 DSC_0155

На ці питання дали пояснення партійці «БПП «Солідарність». Вони завірили громаду, що всі побоювання щодо витрачання коштів на перейменування є безпідставними. Компетентні служби та юристи одностайні: документи змінювати не обов’язково, а витрати можуть стосуватися лише заміни табличок, покажчиків та дорожніх знаків, що ляже на плечі тільки місцевого бюджету й обійдеться недорого.

«Жодних часових обмежень для паспортів чи свідоцтв зі старими назвами вулиць не встановлено. Упорядники зазначають, що зміна поштової адреси не є підставою для того, щоб громадяни переробляли свідоцтво на право власності. Окрім цього немає жодної вимоги, яка би змушувала мешканців замінювати паспорти через перейменування вулиць. Люди взагалі не зобов’язані витрачати свій час на походи до паспортних столів та щось замінювати в своїх документах. Але за власного бажання громадянин може прийти та поставити штамп про перейменування у графі реєстрації. Держмито за цю послугу не встановлюється», – повідомили депутати.

Додатково мешканці дізналися, що за інформацією правників Українського інституту національної пам’яті, юридичні особи так само зможуть змінити дані про назву вулиці в загальному порядку. Тобто, робити це можна при внесенні змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною складу засновників або власників, структури управління тощо. Граничних строків законодавством тут також не передбачено.

Так, результатом зустрічі стало обрання наступних варіантів нових назв для вулиць та провулків мікрорайону Капсуль: 1) вулиця та провулок Бабушкіна – на вулицю Озерна та провулок Озерна; 2) вулиця та провулок Красноармейський – на вулицю Народна та провулок Народний; 3) вулиця та провулок Куйбишева – на вулицю Заводська та провулок Заводський; 4) вулицю та провулок Менжинського – на вулицю Паркова та провулок Парковий; 5) вулицю Орджонікідзе – на вулицю Бульварна; 6) вулицю Шаумяна на вулицю Волошкова; 7) вулицю 40-років КПУ – на вулицю Ветеранська; 8) вулицю Халтурина – на вулицю Слобідська.

Після завершення обговорення робота продовжилась і на самих вулицях. Робочі групі у складі депутатів, ветеранів та голів квартальних комітетів поспілкувались з мешканцями, досягнувши конструктивного підсумку: люди засвідчили свою прихильність запропонованим назвам численними підписами.