В Сумській міськраді створено антикорупційне міжфракційне об’єднання «Замінимо лінійку на калькулятор!»

Частина депутатів Сумської міської ради нарікають на те, що бюджет міста в рази перевиконується, але гроші осідають в кабінетах чиновників, потреби і побажання сумських виборців просто нівелюються міським головою Олександром Лисенком. Зважаючи на це, у міськраді консолідується опозиція проти Олександра Лисенка і його свавілля. Фракція «Солідарність» виступила однією із ініціаторів створення об’єднання «Замінимо лінійку на калькулятор!», до якого також долучилася фракція «За Україну!». Про це голова фракції Дмитро Лантушенко повідомив під час прес-конференції.

Незважаючи на те, що міський голова Сум Олександр Лисенко сьогодні має депутатську більшість і фактично протягує будь-які рішення через сесію, існує законна процедура висловлення власної позиції будь-яким депутатом Сумської міськради. Утім, мер, який де-факто формує порядок денний кожної сесії, просто не включає до переліку питань пропозицій, котрі йому не вигідні. Більше того, Олександр Лисенко неодноразово порушував регламент роботи СМР. Так, фракція «Солідарність» разом з фракцією «За Україну!» неодноразово збирали підписи для скликання позачергових сесій на вимогу депутатів. Ці подання реєструвалися, візувалися і… «канули в лєта».

Після останньої погоджувальної ради (22 вересня) терпець вже увірвався. П’ять книжок питань порядку денного чергової сесії міської ради – і знову в порядку денному нема питання про звіт перед громадою заступників міського голови про використання бюджетних коштів. А ми вважаємо, що громаді цікаво було б почути про те, що місто Суми наразі має найнижчий в області показник готовності до зими – на рівні 15%, наголосив Дмитро Лантушенко. «Тому сьогодні ми консолідуємо зусилля у Сумській міськраді і оголошуємо про формування опозиційного до Олександра Лисенка міжфракційного об’єднання «Замінимо лінійку на калькулятор!». Ми вже давно ведемо список так званих «добрих справ» нашого мера», – наголосив він.

Ініціатори новоствореного об’єднання зупинилися на основних питаннях, які накопичилися до міського голови. Серед них: затягування і відтермінування впровадження системи електронних закупівель «Prozzoro», розподіл бюджетних коштів на «Євродвори» без застосування тендерних процедур, розподіл житлового фонду міста між жеками-рейдерами без застосування конкурентних процедур, продаж комунального майна за заниженою вартістю із використанням родинних та особистих зв’язків, підвищення комунальних тарифів без вивчення громадської думки та всупереч популістській програмі свого партійного лідера, одноосібне формування міським головою порядку денного сесій СМР, без урахування нагальних пропозицій депутатського корпусу, транспортний колапс у місті: відміна тендерів на закупівлю комунального транспорту, призначення керівника транспортного КП всупереч протоколу профільної комісії.

Окремим питанням став популізм стосовно відміни в Сумах поняття «батьківських коштів» – попри бюджетне фінансування, навчальні та дошкільні заклади продовжують практику поборів.

unnamed-2 unnamed-3