На Кролевеччині з’явилося нове медобладнання, яке забезпечує сучасні методи обстеження жителів району

Депутат фракції «Солідарність» в Сумській облраді Володимир Горох, який опікується проблемами Кролецького району, неодноразово озвучував на сесіях обласної ради свої запити – прохання представників місцевої влади, медиків, кролевчан щодо застарілого медичного обладнання в ЦРЛ. Депутат завжди мав підтримку колег, що й дозволило позитивно вирішити справу.

Проблема в Кролевецькій лікарні дійсно існувала, адже тут протягом останніх років склалась критична ситуація з рентгенологічного обстеження хворих. Стаціонарний рентгенівський апарат 1977 року випуску та пересувний 1990 року випуску постійно виходили з ладу, або взагалі не працювали, тобто були фізично та морально зношені й підлягали списанню.

Щодо лікування гастроскопії, яка є сучасним методом обстеження, входить до стандартів діагностики всіх патологій, використовується для надання хірургічної допомоги населенню – теж були проблеми. Наявний гастроскоп Пентакс з 2011 року, на ньому проведено 4313 обстежень (гарантія 1200, ресурс 2000), перебував у капремонті. В зв’язку з вичерпаним ресурсом апарата, значно знизилась якість проведених на ньому досліджень. Онкопатологія, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки не діагностувалась на ранніх стадіях, що приводило до ускладнень перебігу хвороби.

Депутатський корпус Кролевецької райради прийняв рішення, відповідно до якого виділено кошти в сумі 235,4 тисяч гривень на закупівлю мобільної рентген-системи в комплекті. Даний апарат придбали в листопаді 2016 року. Знаходиться він в операційному блоці хірургічного відділення з травматологічними ліжками і призначений для виконання рентгенівських знімків нетранспортабельних хворих у палатах, рентгенкабінетах, операційному блоці Кролевецької ЦРЛ.

За сприяння Володимира Гороха надійшла субвенція з обласного бюджету у сумі 141 тисяча гривень, ще 305 тисяч гривень надійшло з держбюджету. У співфінансуванні узяв участь і Кролевецький район. З місцевого бюджету виділено 41 тисячу 840 гривень. За усі ці кошти в грудні 2016 року й було придбано відповідне обладнання, яке забезпечує відтепер сучасні методи обстеження, входить до стандартів діагностики всіх патологій, використовується для надання хірургічної допомоги населенню Кролевеччини.

sorada-gov-ua-0126-113001-02