Володимир Токар: кошти від роботи ПАТ «Охтирканафтогаз» мають залишатися в області

«Нафтодобувна галузь, починаючи з 60-х років минулого століття, відіграє важливу роль у соціально-економічному житті нашого регіону. Ні для кого не є секретом, що більше ніж 40% нафти, яка видобувається в Україні, – видобувається саме в Сумській області. Тому питання, пов’язані з прозорістю в даній галузі, для нас є надзвичайно актуальними та важливими», – зазначив голова облради, депутат фракції «Солідарність» Володимир Токар під час засідання «круглого столу», присвяченого питанню прозорості видобувної галузі як шляху до ефективного управління ресурсами.

Для суспільства нині надзвичайно важливим є те, щоб інформація, скільки податків держава отримала за видобуток корисних копалин, включаючи спеціальні й адміністративні платежі (плата за ліцензії, спеціальні дозволи і податки), була публічною. І зацікавленими сторонами в цьому процесі є абсолютно всі – і нафтодобувні компанії, і регіональні органи влади, і державна влада, і населення, і міжнародні організації.

Тож 27 березня в обласній раді обговорювали подальші перспективи впровадження цього стандарту, роль обласної ради та територіальних громад у даному процесі. З цією метою були запрошені експерти проекту «Ініціатива прозорості добувних галузей».

Окрім зазначених питань спікер обласного парламенту вважає головним завданням на сьогодні, аби підприємство «Охтирканафтогаз» не було перереєстровано у Києві. «Цю проблему треба порушувати всім суспільством. Кошти від діяльності підприємства, яке працює на теренах області, повинні залишатися на нашій території, а не йти у бюджет Києва. Як голова обласної ради я триматиму на контролі це питання і обов’язково спільно шукатимемо шляхи для його розв’язання. Депутатський корпус працюватиме тільки в інтересах області».