Вадим Акпєров: держава забезпечить виконання всіх гарантій перед багатодітними сім’ями та учасниками АТО

На цьому голова Сумської райради, очільник Сумської міської організації партії «БПП «Солідарність» наголосив під час робочої зустрічі керівництва Сумського району з представниками громадськості.

Порядок денний зустрічі включав лише два, але дуже важливих питання. Перше з них – надання матеріальної підтримки багатодітній родині Сідельників з села Велика Чернеччина. Ще взимку 2016 року Світлана Сідельник народила трійню хлопчиків. Одразу представники різних політичних партій почали один за одним роздавати обіцянки, про те, що подарують такій унікальній родині будинок, або ж квартиру, але далі піару й гучних слів не зайшло.

«Деякі обласні депутати спекулюють на чутливих для людей темах, розповідаючи, що вони все зроблять і придбають будинок. У підсумку, ніхто нічого не зробив. Звертаюсь офіційно до родини Сідельників: запрошую вас в будь-який зручний час, нехай з’явиться хтось з вашої родини і ми вирішимо, що конкретно потрібно, який будинок треба придбати, чи можливо краще було б виділити гроші на ремонт того помешкання, де ви проживаєте на даний момент. По-друге, 15 вересня відбудеться сесія обласної ради і може й вирішувати нічого не потрібно буде, бо обласні депутати пообіцяли допомогти – все стане відомо вже через три дні. Якщо питання не буде вирішене, то ми готові власними силами, коштами районного бюджету, розв’язати цю проблему і ніхто не розповідатиме, що це результат піар-ходу якоїсь політичної партії», – зауважив Вадим Акпэров.

Друге питання порядку денного – соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та інших категорій населення. Щодо цього питання звітували начальник фінансового управління Сумської РДА Наталія Сенченко і заступник начальника – начальник відділу з питань обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці управління соціального захисту населення Тетяна Гапон. Для забезпечення підтримки найуразливіших категорій населення діють районні Програми соціального захисту населення ( 3330,0 тис.грн.) та виділяються компенсаційні виплати за пільгові перевезення автомобільним транспортом загального користування приміського сполучення на 2017 рік ( 837,4 тис. грн.). Не зважаючи на позитивну динаміку у підтримці населення, є необхідність подальшої підтримки, зокрема, учасників АТО, які мають групу інвалідності у яких наявні розлади здоров’я, що потребують дороговартісного лікування, тривалого реабілітаційного процесу, тобто і залучення більшої суми коштів для цього.

Учасники АТО вже отримали по 2 тисячі гривень, але цього недостатньо. Тому керівництвом району ініційовано збільшити розмір матеріальної допомоги до 22 тисяч гривень (тобто додатково виділити ще по 20 тисяч гривень до вже виданих коштів) учасникам АТО з ІІ та ІІІ групами інвалідності, та додатково надати матеріальну допомогу 30 тисяч гривень учаснику АТО з І групою інвалідності.

На засіданні були присутні й учасники АТО, які теж взяли участь у обговоренні ситуації, щодо вирішення їх проблем. Найголовнішими з яких воїни вважають виділення земельних ділянок та оздоровлення, але учасники бойових дій зазначили, що районна влада їм завжди допомагає і вирішує будь-які питання, з якими до неї звертаються. Зокрема, один з присутніх учасників АТО Андрій Галун коментує: «Районна влада йде на діалог з учасниками антитерористичної операції – це великий плюс. Дуже тяжко, коли керівництво не чує звичайних людей. Приємно, що в районній раді не обіцяють того, чого не зможуть зробити».

21752317_1466848046727440_3646804424875343274_n

За словами Вадима Акпэрова, сьогодні місто Суми має мільярдний бюджет розвитку і я вважаю, що можна було б розробити якусь спільну програму по відшкодуванню грошових компенсації учасникам АТО (замість виділення землі), або ж програму будівництва багатоквартирних будинків, як це роблять в західних областях України, але, нажаль, нас міська влада не чує. Питання це взагалі не підіймається, тільки пару разів ми обговорювали цю тему і чули у відповідь лише обіцянки. Нам не залишається нічого, крім того як продовжувати розробляти нові масиви і виділяти землю як жителям Сумського району, так і жителям міста Суми.